Split Klimalar
Bu klimalarda soğutucu akışkan olarak klora flora hidro karbon gazları ya da R 410 A gazlar kullanılır. Ayrıca ısı pompalı olarak tasarlanan bu cihazlar, mevsimsel geçişlerde ısıtma amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Kompresörünün dış ünitede yer aldığı bu klimaların iç ünitelerinde fan motoru ve evaporatör mevcuttur. İç ve dış üniteler arasında gaz transferi ise yalıtımlı bakır borular aracılığı ile sağlanmaktadır.
Split klima sistemleri; mono ve multi sistemler olarak ikiye ayrılırlar:
- Mono splitler iç ve dış üniteden oluşurlar. Bire bir bağlanır. Evlerde genelde klasik olarak duvar tipi iç üniteli modeller kullanılır. Bir de ticari mono splitler vardır. Ticari tiplerin iç üniteleri kasetli, kanallı, salon tipi şeklinde değişiklik gösterebilir.
- Multi split klimalar ise birden fazla iç ünitenin, tek dış üniteye bağlanabilmesi ile meydana gelir. Multi splitler de duvar, tek yön kaset, 4 yön kaset, kanallı gibi zengin iç ünite çeşidi mevcuttur.
Salon Tipi Klimalar
Salon tipi bir klimanın özellikleri, aynı zamanda bu klimayı tercih edecekler için bir tercih sebebi listesi niteliği taşımaktadır. Salon tipi klimaların üretiliş ve piyasada satılış aşamalarındaki pek çok özelliği ortaktır.
- Salon tipi klimalar geniş salonları iklimlendirmek için iyi bir tercihtir ve bunu başarılı bir şekilde sağlar.
- Cihaz oldukça etkili bir şekilde çalışıyor olmasına karşın, tükettiği enerji az ve de gürültü seviyesi oldukça düşüktür
- İklimlendirme konusunda son derece başarılıdır. Öyle ki geniş bir salonu tek tip olarak iklimlendirmektedir.
- Yüksek tavanlı alanlar diyebileceğimiz ve daha çok bir amfi yapısındaki geniş alanlarda da tercih edilebilir ideal bir sistemdir.
Tavan Tipi Klimalar
Kapalı alanlarda en uygun klima modellerinden biri olarak bilinen tavan tipi klimalar, değişen kapasiteleri ile her mekan için özel olarak kullanılmaktadır. Sessiz çalışma stili ve yüksek performansı ile tercih edilir.
Kompakt ve Modern Tasarım
Tüm modellerin sade, modern tasarımı sayesinde rahat bir kullanım sağlanır.
Geliştirilmiş Montaj Pratikliği
Bağlantı borusunun arka, sağ ve yukarı olarak ayarlanabilmesi esnek borulama imkanı sağlar.
VRF Sistemleri
VRF (Variable Refrigerant Flow) sistemleri “doğrudan genleşmeli” (DX) sistemledir ve soğutulan veya ısıtılan ortama ısı gaz ile taşınır. Başlangıçta sadece hava soğutmalı dış üniteye sahip olan bu sistemler su soğutmalı olarak da projecilerin kullanımına sunulmuştur. Özellikle dış cephede herhangi bir cihaz bulundurulmasına müsaade edilmeyen ve dış ünitelere yer bulmanın zor olduğu yapılarda su soğutmalı kondenserli VRF sistemleri büyük kolaylık getirmiştir. Bunun yanında su veya toprak kaynaklı ısı pompalarına ciddi bir alternatif oluşturmaktadırlar.
VRF klima sistemleri ile;
- CO2 emisyonu düşürülüp, global ısınmanın önüne geçilmiştir.
- Sistemde kullanılan parçaların %90’ı geri dönüşüm özelliğine sahiptir.
- Kurşunsuz lehim kullanılarak çevreye zarar verilmesi önlenmiştir.
- Ozona sıfır zarar veren R410A gazı kullanılmaktadır.
DX Bataryalı Isı Geri Kazanım Üniteleri
DX bataryalı tavan tipi ısı geri kazanım ünite çeşitleri hijyenik olmayan ortamların taze hava beslemesi, ortam havasının egzozu, hava filtreleme ve ısı geri kazanım gibi hava şartlandırma proseslerini gerçekleştirerek çalışır.
DX bataryalı tavan tipi ısı geri kazanım üniteleri havayı şartlandırması için dış ünitelere ihtiyacı yoktur. Soğutma işlevi cihaz içindeki DX bataryalı soğutma çevrimi ile sağlanır.